search
REKLAMA
Znalezione w sieci

Mamy przepis na niebieskie ciasteczka skradzione w THE MANDALORIAN przez BABY YODĘ

Weronika Lipińska

3 grudnia 2020

REKLAMA

Przygody głodnego Baby Yody to już running joke 2 sezonu The Manadlorian na Disney+. 2 odcinek zatytułowany The Passenger wywołał niemałe zamieszanie rzekomym widmem zagłady gatunku żabopodobnej samicy transportowanej przez Mando wraz z jej skrzekiem, kiedy mały uparcie podjadał z pojemnika niezapłodnione jajeczka. W pierwszym sezonie spałaszował ropuchę, więc takie gusta kulinarne nie dziwią. Jednak w 4 odcinku nowego sezonu Baby Yoda zaskoczył apetytem na cukier.

W rozdziale The Siege Mando potrzebuje na chwilę zostawić małego w bezpiecznym miejscu. Wybór trafia na szkółkę dla młodzieży i Baby Yoda zostaje posadzony w ławce razem z resztą klasy. Jego uwadze nie umyka chłopiec siedzący obok, który zajada niebieskie ciastka – makaroniki. Zielony uczeń wyciąga rączkę, żeby go poczęstował, ale chłopak odmawia. Wobec tego Baby Yoda uznaje, że na liście priorytetowych sytuacji, w których należy użyć Mocy ta jest wystarczająco wysoko i korzystając z nieuwagi tamtego przyciąga całą paczkę. Komiczna sytuacja błyskawiczne stała się przebojem sieci, a Jon Favreau był niedawno gościem kanału Biabish Culinary Universe na YouTubie, gdzie zdradził kilka ciekawostek z planu dotyczących ciasteczek, a prowadzący zademonstrował, jak przygotować własne. Święta za pasem, tak że jeżeli chcielibyście je sobie urozmaicić niebieskimi makaronikami jak te Baby Yody, to poniżej znajdziecie nasz wariant przepisu z uwzględnieniem polskich zamienników niektórych składników.

Składniki na niebieskie ciasteczka (niebieskie beziki):

  • 160g cukru pudru,
  • 105g mąki migdałowej,
  • białka z 2 dużych jaj,
  • 50g cukru,
  • odrobina niebieskiego barwnika spożywczego w żelu.

Składniki na niebieski krem:

  • ok. 230g niesolonego masła,
  • ok. 400g cukru pudru,
  • opakowanie serka typu Philadelphia,
  • 2 łyżki stołowe ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli.

Przygotowanie

  1. Na dwóch blachach rozłóż papier do pieczenia, można od razu narysować na nim koła o średnicy 3,5 cm.
  2. Do jednej miski przesiej i połącz cukier puder i mąkę migdałową. Dla pewności, że nie ma grudek przesiej składniki co najmniej 3 razy, jeżeli jakieś zostaną – odrzuć grudki, nie mogą dostać się masy.

  3. W kolejnej misce ubij białka. Najlepiej sprawdzi się do tego mikser stojący z wmontowaną trzepaczką i obrotową miską. Ubijanie zacznij od małej prędkości stopniowo ją zwiększając. Gdy jajka zaczną się pienić, powoli dodawaj po jednej łyżce cukru. Po dodaniu całego cukru ubijaj, aż piana będzie sztywna.

  4. Do ubitych na sztywno (sztywniutko!) białek ostrożnie dodaj połowę przesianej mąki migdałowej i cukru pudru. Silikonową szpatułką (bardzo) delikatnie łącz ze sobą składniki, co jakiś czas zgarniając je ze ścianki i spodu miski. Tak samo dodaj resztę mąki i cukru.

  5. Dodaj kropelkę niebieskiego barwnika spożywczego i delikatnie mieszaj, aż kolor będzie jednolity.
  6. Napełnij masą rękaw cukierniczy ze zwykłą okrągłą końcówką (tylką) o wąskiej górnej średnicy. Trzymając rękaw pionowo, wyciskaj masę na papier tworząc kleksy o średnicy 3,5 cm. Następnie delikatnie uderz blachą kila razy o blat wypłaszczając w ten sposób ciastka i pozbywając się pęcherzyków powietrza. Odstaw ciastka na 30 min. i nagrzej piekarnik do 160 -165 stopni.

  7. Piecz przez 5 minut, następnie zamień blachy miejscami i obróć je o 180 stopni, aby zapewnić równomierny dopływ gorąca. Piecz przez kolejne 3-5 minut, aż ciastka stwardnieją.

  8. Wyjmij ciastka z piekarnika i zostaw na blachach na ok. 10 minut. Po czym ostrożnie zdejmij je z blach do kompletnego wystygnięcia. Uważaj na ciasteczka, bo łatwo się kruszą.
  9. Przygotowanie kremu zacznij od ubicia masła na średnich obrotach aż będzie lekkie i puszyste.

  10. Na wolnych obrotach dodaj ekstrakt waniliowy i stopniowo dodawaj cukier puder (na oko). Pamiętaj, żeby co jakiś czas zgarniać masę szpatułką ze ścianki i spodu miski, żeby składniki dobrze się połączyły.

  11. Dodaj kremowy serek typu Philadelphia i ubijaj na wysokich obrotach aż masa będzie puszysta (to powinno zając ok. 3 minut).

  12. Jeżeli krem jest za rzadki, powoli dodaj więcej cukru pudru. Jeżeli jest za słodki, dodaj szczyptę soli.

  13. Dodaj kilka kropli niebieskiego barwnika spożywczego i mieszaj powoli, aż kolor będzie jednolity. Szpatułką nałóż krem do rękawa cukierniczego.

  14. Wyciskaj krem na ciasteczka i przykrywaj kolejnymi.

Babish Culinary Universe to kanał, na którym autor odtwarza ikoniczne i abstrakcyjne potrawy z filmów i seriali. Poniżej możecie obejrzeć wspomniany filmik z Jonem Favreau.

 

Weronika Lipińska

Weronika Lipińska

REKLAMA