Mamy przepis na niebieskie ciasteczka skradzione w THE MANDALORIAN przez BABY YODĘ
Przygody głodnego Baby Yody to już running joke 2 sezonu The Manadlorian na Disney+. 2 odcinek zatytułowany The Passenger wywołał niemałe zamieszanie rzekomym widmem zagłady gatunku żabopodobnej samicy transportowanej przez Mando wraz z jej skrzekiem, kiedy mały uparcie podjadał z pojemnika niezapłodnione jajeczka. W pierwszym sezonie spałaszował ropuchę, więc takie gusta kulinarne nie dziwią. Jednak w 4 odcinku nowego sezonu Baby Yoda zaskoczył apetytem na cukier.
W rozdziale The Siege Mando potrzebuje na chwilę zostawić małego w bezpiecznym miejscu. Wybór trafia na szkółkę dla młodzieży i Baby Yoda zostaje posadzony w ławce razem z resztą klasy. Jego uwadze nie umyka chłopiec siedzący obok, który zajada niebieskie ciastka – makaroniki. Zielony uczeń wyciąga rączkę, żeby go poczęstował, ale chłopak odmawia. Wobec tego Baby Yoda uznaje, że na liście priorytetowych sytuacji, w których należy użyć Mocy ta jest wystarczająco wysoko i korzystając z nieuwagi tamtego przyciąga całą paczkę. Komiczna sytuacja błyskawiczne stała się przebojem sieci, a Jon Favreau był niedawno gościem kanału Biabish Culinary Universe na YouTubie, gdzie zdradził kilka ciekawostek z planu dotyczących ciasteczek, a prowadzący zademonstrował, jak przygotować własne. Święta za pasem, tak że jeżeli chcielibyście je sobie urozmaicić niebieskimi makaronikami jak te Baby Yody, to poniżej znajdziecie nasz wariant przepisu z uwzględnieniem polskich zamienników niektórych składników.
Składniki na niebieskie ciasteczka (niebieskie beziki):
- 160g cukru pudru,
- 105g mąki migdałowej,
- białka z 2 dużych jaj,
- 50g cukru,
- odrobina niebieskiego barwnika spożywczego w żelu.
Składniki na niebieski krem:
- ok. 230g niesolonego masła,
- ok. 400g cukru pudru,
- opakowanie serka typu Philadelphia,
- 2 łyżki stołowe ekstraktu waniliowego,
- szczypta soli.
Przygotowanie
- Na dwóch blachach rozłóż papier do pieczenia, można od razu narysować na nim koła o średnicy 3,5 cm.
Do ubitych na sztywno (sztywniutko!) białek ostrożnie dodaj połowę przesianej mąki migdałowej i cukru pudru. Silikonową szpatułką (bardzo) delikatnie łącz ze sobą składniki, co jakiś czas zgarniając je ze ścianki i spodu miski. Tak samo dodaj resztę mąki i cukru.
- Dodaj kropelkę niebieskiego barwnika spożywczego i delikatnie mieszaj, aż kolor będzie jednolity.
Napełnij masą rękaw cukierniczy ze zwykłą okrągłą końcówką (tylką) o wąskiej górnej średnicy. Trzymając rękaw pionowo, wyciskaj masę na papier tworząc kleksy o średnicy 3,5 cm. Następnie delikatnie uderz blachą kila razy o blat wypłaszczając w ten sposób ciastka i pozbywając się pęcherzyków powietrza. Odstaw ciastka na 30 min. i nagrzej piekarnik do 160 -165 stopni.
Piecz przez 5 minut, następnie zamień blachy miejscami i obróć je o 180 stopni, aby zapewnić równomierny dopływ gorąca. Piecz przez kolejne 3-5 minut, aż ciastka stwardnieją.
Dodaj kremowy serek typu Philadelphia i ubijaj na wysokich obrotach aż masa będzie puszysta (to powinno zając ok. 3 minut).
Jeżeli krem jest za rzadki, powoli dodaj więcej cukru pudru. Jeżeli jest za słodki, dodaj szczyptę soli.
Dodaj kilka kropli niebieskiego barwnika spożywczego i mieszaj powoli, aż kolor będzie jednolity. Szpatułką nałóż krem do rękawa cukierniczego.
Wyciskaj krem na ciasteczka i przykrywaj kolejnymi.
Babish Culinary Universe to kanał, na którym autor odtwarza ikoniczne i abstrakcyjne potrawy z filmów i seriali. Poniżej możecie obejrzeć wspomniany filmik z Jonem Favreau.