Rusza 17. edycja Azjatyckiego Festiwalu Filmowego Pięć Smaków!
Już 15 listopada rusza 17. edycja Azjatyckiego Festiwalu Filmowego Pięć Smaków, w tym roku symbolizowana przez Wodnego Królika. Impreza promująca najciekawsze azjatyckie filmy ostatnich kilku miesięcy, a także klasyczne utwory najważniejszych twórców z tego kontynentu potrwa do 21 listopada stacjonarnie (kina Muranów i Kinoteka w Warszawie), a w wersji online na piecsmakow.pl do 3 grudnia.
W repertuarze Pięciu Smaków znajdziemy azjatyckie perełki filmowe z najważniejszych festiwali, m.in. w Rotterdamie, Osace, Udine, Cannes i Wenecji. Pięciosmakowi programerzy obejrzeli tam setki filmów, by skomponować program, który pozwoli przybliżyć widzom kulturę wielu azjatyckich państw. Podczas tegorocznej edycji będzie można obejrzeć zarówno kameralne, kontemplacyjne dzieła, jak i wyróżniające się propozycje z zakresu kina gatunkowego.
W programie tegorocznej edycji nie zabraknie także retrospektyw i sekcji tematycznych. Do wyróżniających się elementów repertuaru należy bez wątpienia pierwsza w Polsce retrospektywa Kinga Hu, niekwestionowanego mistrza gatunku wuxia, który został przez niego zredefiniowany i unowocześniony. Jego twórczość jest też dowodem na to, że kino akcji może z powodzeniem łączyć widowiskowość z elementami mistycyzmu. W programie sekcji znalazły się:
- Dragon Inn (Dragon Inn, 1967)
- Dotyk zen (Touch of Zen, 1971)
- Legenda gór (Legend of the Mountain, 1979)
- Deszcz w górach (Raining in the Mountain, 1979)
- Koło życia (The Wheel of Life, 1983)
Ważną częścią programu są Pokazy Specjalne i powrót do klasycznych filmów, które zdążyły już nabrać kultowego statusu i zostały cyfrowo odnowione w jakości 4K. W tym roku będą to dwa arcydzieła z Tajwanu: melancholijne Millennium Mambo mistrza Hou Hsiao Hsiena z rolą zjawiskowej Shu Qi oraz Goodbye, Dragon Inn Tsaia Ming-lianga – oda do dawnego kina, slow cinema w najlepszym wydaniu.
W programie tegorocznych Pięciu Smaków znalazły się także dwie starannie przygotowane sekcje tematyczne. Kobiece oblicza Hongkongu to tylko z pozoru nietypowe spojrzenie na kinematografię, która jest dobrze znana widzom Pięciu Smaków. Kino hongkońskie kojarzy się z filmami akcji, w którym zazwyczaj króluje testosteron. Jednak dzięki specyfice filmów sztuk walki z Hongkongu kobiety już dekady temu, znacznie wcześniej niż na przykład w Hollywood, mogły tam z powodzeniem stawać w szranki z mężczyznami. A to nie wszystko, bo filmy hongkońskie to także znakomite dramaty i błyskotliwe komedie, które były rzadko pokazywane poza Azją. Nastawione na zysk, ale nie unikające odważnych eksperymentów, kino hongkońskie było obszarem, w którym kariery robiły wybitne aktorki, do dzisiaj pozostające ikonami popkultury w tym rejonie świata. Ich przełomowym rolom poświęcona jest ta sekcja. Na ekranie pojawią się m.in.: Maggie Cheung, Sylvia Chang, Cheng Pei-Pei, Cherry Ngan czy Cherie Chung.
Focus: Indie jest sekcją filmów z kierunku, który rzadziej gości na Pięciu Smakach. Tymczasem warto przyglądać się kinu, które powstaje w najludniejszym kraju świata o rosnącej geopolitycznej roli. Przemysł filmowy Indii produkuje ponad 2000 filmów rocznie, a twórcy kina artystycznego mają tam coraz więcej do powiedzenia, o czym świadczy ich obecność na światowych festiwalach. Sekcja Focus: Indie prezentuje cały wachlarz emocji i stylów. W programie znalazł się m.in. art-house’owy eksperyment, debiut Anamiki Haksar Dźalebi dla konia oraz Serce Sarpatty, film pokazujący zawody bokserskie rozgrywane pomiędzy lokalnymi klanami w tamilskim Madrasie. To potężna i przejmująca historia o honorze i determinacji oraz o emocjach, które wynikają z porażek i zwycięstw w sportowych zmaganiach.
Szczegółowy program festiwalu oraz informacje na temat biletów i dostępu online do filmów znajdziecie na piecsmakow.pl.